Galapagos under vann

Galapagos var fantastisk, helt fantastisk!

Vi var på 3 øyer: San Cristobal (Puerto Moreno), Isla Isabela (Puerto Villamil) og Santa Cruz (Puerto Ayora).

Det var mange skilpadder på Galapagos. Her er tre stykker

Kicker Rock - Haiklippen!

Kicker Rock er en stor klippe eller en liten øy, som ligger nær San Cristobal. Kicker Rock reiste seg 75 meter opp av havet og fortsatte ned i dypet. Vi hadde meldt oss på en organisert snorkletur til Kicker rock, og det var helt fantastisk. Vi hadde hørt at det var masse haier, sjøløver, rokker, fisk og havskilpadder, vi synes det var som å hoppe ut i et akvarium! Det var dyr overalt! Kicker Rock har sprukket og delt seg på midten, inni sprekken var det mye strøm, og der var det en sjøløve som lekte.

Jeg er fornøyd med å snorkle

Etter snorkling. Slitne men fornøyde

Det er noe av det som gjør Galapagos så spesielt, dyrene er ikke redde for mennesker. Sjøløven var veldig nysgjerrig, og syntes vi var veldig spennende. Alle ville veldig gjerne se haier, det var ikke så lett å se haiene, for det var så dypt. Plutselig pekte Aksel på en stor hai som svømte under oss. Vi fulgte etter haien rundt en sving, og der var det veldig mange store haier. Det var: White-tip shark/ hvit-tuppet revehai, Black-tip shark/sort-tuppet revehai og Galapagos shark/Galapagos hai. Det var mest Galapagos haier, og de var mer enn 2 meter lange. Jeg er ikke akkurat kjent for min konsekvenstenkning, så jeg svømte ned mot en hai med GoPro`n foran meg. Plutselig så jeg at haien kom fortere og fortere i min retning. En alarm sa fra inne i hode mitt, og jeg svømte opp til overflaten.

Vi så også en gedigen fiskestim som svømte rolig forbi. Plutselig kom sjøløven dundrene gjennom fiskestimen i en rasende fart. Den hadde fått seg middag!!
Kicker Rock var veldig fint, men jeg synes ikke at Kicker Rock var den beste!

Isabela og sjøhesten

Isabela er den største øyen på Galapagos. Vi meldte oss på en arrangert snorkletur der hvor vi snorklet inni i et nettverk av lava-tubes (tuneller), som gikk på kryss og tvers mange kilometer. Det vi håpet på å se var sjøhester, haier, sjøslanger, rokker og skilpadder.

Det var en veldig fin dag, det var sol, nesten ikke noe skyer og det var bra sikt i vannet. Rett og slett en perfekt snorkledag. Med en gang vi hoppet i vannet, så så vi 2 store skilpadder som svømte dovent rundt i vannet, mens munnene hang ned som på zombier. Så kom det 3 til, de så også ut som zombier. Skilpaddene brydde seg ikke om oss, selvom 10 stykker svømte rundt som paparazzier i 20 minutter.

Haier hadde vi sett nok av, så de var ikke like spennende som første gang, men det var likevel spesielt å se store hvit-tuppete revehaier som hadde lagt seg på bunnen for å sove. White-tip er en av få haiarter som kan ligge stille på bunnen, det er nemlig slik at mange haier må svømme for å puste.

Helt på slutten oppdaget vi 2 gravide sjøhester. Mye er rart med sjøhestene, blant annet at det er hannene som blir gravide.

To gravide sjøhester omringet av litt vel mange snorklere

Etter å ha tatt ca. 100 bilder av de 2 gravide sjøhestene, så var det noen som fikk øye på en sjøslange. Giften til noen sjøslanger er så kraftig at den kan drepe mennesker, så pappa tauet meg vekk.

Møter min andre sjøslange. Denne gangen som dykker. Holder meg litt på avstand selv om denne ikke var farlig

Santa Cruz - the best!!

Vi meldte oss på 2 dager med 2 dykk hver dag på Santa Cruz, de var også veldig bra. Den eneste ulempen var at vi måtte stå opp klokken 5 begge dagene, og at Aksel ikke kunne dykke, men han kunne snorkle. Alle dykkene var så bra, så vi har ikke greid å kåre en vinner. Det var et veldig bra og arrangert opplegg de hadde lagd begge dagene. Den første dagen dykket vi i et område med sandbunn. Det var noe rart som stakk opp av sanden, som så ut som ganske tykke hårstrå, men etter mye grubling fant vi ut at det var ormer som stakk ut av sanden med halve kroppen.

Å se en hammerhai sto høyest på ønskelisten, særlig for Aksel,
Og når vi først så hammerhaiene så hoppet vi nesten en meter. Mange mener at en hammerhai er en farlig hai, men hvis man ser på munnen til en hammerhai, så ser den ikke veldig farlig ut. Pluss at ingen av haiene brydde seg om oss i det hele tatt.

Nok et flott dykk!

De neste dykkene hadde mye flere haier, og disse var ganske store. Det var ganske mye mer fisk, EKSTREMT mye rokker, sjøslanger, en stor murene og noen hammerhaier.
Men den store ulempen var at Aksel ikke fikk sett hammerhaier i det hele tatt, siden vi så bare hammerhaiene når vi dykket, og
Aksel er for liten til å dykke. Han var veldig lei seg.

Og siden vi snorklet mellom dykkene så fikk Aksel plaster på såret med god margin, fordi vi snorklet vi med over 10 sjøløver, fra 50 til 300 kg, som var veldig lekene. Eller rettere sagt, de små var lekene hannen som var 300 kg+ svømte rundt oss og passet på at vi ikke gjorde noe dumt.

Vi fikk også se hval på veien hjem fra det siste dykket. Det var Cuviers nebbhval, nesten like stor som spekkhuggeren. Vi så dem bare fra båten.

Cuviers nebbhval

Alle mener at Galapagos var veldig fint, og vi anbefaler deg om å dra til Galapagos