Besøk på National Geographic Orion

(Skrevet av Aksel og meg)
En natt ble pappa kontaktet på VHF'en (radioen) av et skip som heter National Geographic Orion. Det var den norske 1. styrmannen Sindre som så at vi var en norsk seilbåt. Han inviterte oss på besøk neste dag.

Liten men stor

National Geographic Orion er et ganske lite cruise-/ekspedisjonsskip, men for oss var hun svær. Når vi var på besøk
hadde skipet 105 gjester og et mannskap på 65 personer.

Aksel sjekker oversikten over gjestene, hvem er ombord og hvem er i land

Mange cruiseskip er mye større men de kan ikke gå inn i alle de spennende havnene og stedene ett mindre ekspedisjonsskip som National Geographic Orion kan. National Geographic Orion stikker kun 4 meter dypt og kom derfor inn i selve atollene som Fakarava og Rangiroa der vi var ankret.

National Geographic Orion var bygget i Tyskland i 2003. Hun har full isklasse slik at hun kan gå i isen. Hun besøker Antarktis hver sommer (vinter i Norge) med gjester. Resten av sesongen beveger National Geographic Orion seg rundt i Stillehavet der de besøker ulike øyer med passasjerer.

Hentet til besøk

En Zodiak (gummibåt/RIB) med 1. styrmann Sindre og en matros kom og hentet mamma, Edele, Anders, Calle, pappa og meg. Vi ble kjørt til bak på båten, der vi ble hjulpet ombord av nye matroser. På Tintomara må vi klare komme oss ombord selv!

Henting og levering i skipets egen Zodiac

Sindre tok oss med rundt på hele båten, men vi startet i salongen der vi fikk velge drikke i baren. Jeg fikk Coca Cola midt på dagen! De andre drakk fersk juice. De hadde også en egen baker som laget ferske sjokolade cookies som vi kunne ta med på rundturen. Kjempegodt!

Mye rart på båten

De hadde eget lite boblebad ute på dekket, ett mini treningsstudio og et lekkert bibliotek med masse flotte foto- og dyrebøker. Der kunne gjestene sitte å lese mens de ventet på neste øy de skulle besøke. En liten butikk fantes det selvsagt ombord i tillegg til en innholdsrik bar og meget bra kjøkken.

Har vi plass til et slikt ombord pappa?

Mange kule bøker i biblioteket

Billig er det ikke å reise rundt med National Geographic Orion, og turene er derfor definitivt for dem med god økonomi. For den prisen får man besøke eksotiske steder på en bekvem måte og det er med ansatte fra bladet og TV-kanalen National Geographic, som forklarer og forteller. Særlig de som tar bilder må ha en fantastisk reise med foredrag gjort av slike anerkjente kapasiteter på området.

Hos National Geographic er det mange som kan ta bode bilder

Det er pensjonister fra USA som utgjør mesteparten av passasjerene, men det hender de har med barnefamilier også. National Geographic har ikke mindre enn 5 båter som går i denne typen trafikk og de har ytterligere 2 under bygging. Den ene i Norge hos Ulstein.

Brua var større enn Tintomara

Brua, stedet der kapteinen og styrmennene kontrollerer båten fra, var større enn Tintomara. Rart å tenke på at vi i et helt år lever og bor på mindre plass enn de hadde til å styre båten.

Stort og imponerende. 1. styrmann Sindre er med og kapteinene sees i bakgrunnen

Det var masse digre skjermer og et mylder av instrumenter som gir full oversikt over alt som skjer rundt båten. Vi fikk en liten gjennomgang av alle de ulike instrumentene de bruker for å trygt kunne manøvrere og navigere i farvann som ikke har de beste kartene. Særlig gjaldt dette Antarktis.

Anker og ankerkjetting var også en god del større enn hva vi er vant med fra Tintomara. De hadde 250 meter ombord, og måtte etter reglene legg minst dobbelt av dybden. Det er noe annet enn vi som normalt sett legger 4-5 ganger dybden.

Litt andre dimensjoner

Avskjedsgave

På vei tilbake mot Zodiak'en traff vi hotellsjefen ombord. Trivelig fyr som skjønte at vi likte sjokolade cookie'ene. Han sendte med oss ikke mindre enn 2 poser med ferske gode cookies.

Takker National Geographic Orion, Sindre og resten av mannskapet for hyggelig omvisning og gjestfrihet! Både store og små matroser på Tintomara koste seg stort.

Hade bra!