En liten pilgrimsreise

Hva er en pilgrim?

En pilgrim er en person som reiser til et hellig sted for sin religion, helst til fots ;-).

Mest status å bruke apostlenes hester

Muslimske pilgrimmer

Muslimer går pilegrimsreisen Hadsj: Alle muslimer skal minst 1 gang i livet sitt gå til Mekka i Saudi-Arabia. Dette kan de kun gjøre i den tolvte måneden i den islamske kalenderen. Det kommer ca. 3 millioner muslimer til Mekka hvert år, både menn og kvinner. Norge arrangerer også reiser til Mekka for norske muslimer.

Hvite klær viser renhet og likhet

Alle som gjennomfører Hadsj må ha på seg hvite klær. Grunnen til dette er at de viser at alle er like for gud, rik eller fattig spiller ingen rolle. Hadsj avsluttes med en stor fest:
id-al-adha. Denne festen er til minne om når profeten Ibrahim var villig til å ofre sin egen sønn til Gud, og at Gud var barmhjertig nok og sa at han skulle slakte et dyr istedenfor. Over hele verden slakter muslimer dyr under denne høytiden, og gir veldig mye av kjøttet til fattige folk.

Pilgrimsreiser og andre religioner

Det er ikke bare muslimer som har hellige steder og pilgrimsreiser. F.eks. katolikker og protestanter har igjen begynt å komme til Nidarosdomen, etter å ha gått den nyoppussede Pilgrimsleden. De fleste av pilgrimmene som kommer til Nidarosdomen er utenlandske.

Anders foran hovedportene til katedralen

Det kommer også mange pilgrimmer til Santiago de Compostela i Spania. Mange av dem er franske, men kommer fra resten av verden også. Det finnes mange hellige steder i verden, og noen er hellig for flere religioner samtidig. F.eks. er Jerusalem viktig for kristendommen, islam og jødedommen. Adam´s peak er viktig for buddhister, kristne, muslimer og hinduer.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela Katedralens grunnmur ble laget i år 1075. Resten ble bygget i år 1077 i stilen romansk. Den ble bygget oppå en eldre kirke som man ofte gjorde i gamle dager. Den ble innviet i 1128. Vestfasaden er i barokkstil, bygget i 1738 - 1750. De ni tårnene er fra middelalderen. Flere utvidelser og tilbygg i katedralen er i renesanssestil.

Katedralen ligger i en by kalt Santiago de Compostela i nord-Spania.

Vi tok toget til Santiago de Compostela

Vi dro til Santiago med tog som tar cirka en time og kjøre fra A Coruña. Vi gikk for å spise da vi kom frem men, den kafeen vi var på solgte bare drikke. Etter vi hadde drukket brus for barna og øl for de voksne, gikk vi i retningen av katedralen. Den var veldig stor og flere steder kunne man betale for å tenne elektriske lys. Etter en lang dag dro vi hjem til båten.

Moderne pilgrimmer

En moderne pilgrim kan være så mangt. Det kan være gamle, hippier, folk på sykkel og mye mer. Mange i treningsklær og ikke så rent få med vandrestav