Australia, here we come!

Det er lenge siden vi gjorde om på våre planer fra å seile hele verden rundt til å stoppe i Australia. Hovedårsaken var for å komme tilbake til Norge innen et år. Vi reiste fra Norge 20. august og lander på Gardermoen 11. august.

Vi har forlatt WorldARC

I løpet av de månedene vi har seilt sammen med alle de fantastiske menneskene i WorldARC har vi fått mange gode venner. Noen håper vi forblir venner for livet! Det er derfor med tristhet vi har valgt å droppe Fiji og heller seile direkte til Vanuatu og så videre til Australia.

Vi har bestilt billetter til en forestilling i Sydney sitt berømte operahus

Gleder oss til Australia!

Nesten alle de andre WorldARC-båtene har forlatt oss og seiler nå mot Fiji. Vi setter seil mot Vanuatu i dag eller tirsdag og regner med å bruke 7-8 dager på den 1.100nm lange overfarten til Vanuatu. Videre fra Vanuatu til Coffs Harbour er det ca. 1200nm, noe som bør ta oss 8-9 dager.

Hvorfor?

Man kan selvsagt lure på hvorfor noen kan velge å hoppe over Fiji, som skal være så flott. Den viktigste årsaken er at vi sparer minst 3 uker før vi skal over til Australia. Det gir oss god tid til å avvente eventuelt dårlig vær. Videre gir det oss mer tid i Australia, noe særlig ungene har ønsket.

Sist vi var i Australia ble yngstemann 1 år, mens storebror var nesten 7 år og storesøster hadde blitt 9 år

Det er ikke slik at det tar tre uker å seile til Fiji herfra, som nærmest ligger på veien til Vanuatu. Men skulle vi fulgt WorldARC'ens kjøreplan ville vi brukt så lang tid ekstra før vi hadde kommet frem til Vanuatu og dermed like lang tid ekstra før vi hadde kommet frem til Australia. Derfor har vi valgt gå direkte og få god tid på overseilingene og i Australia.

Vi må ikke glemme at det nå er vinter her på den sørlige halvkule og været påvirkes av det. For oss betyr det at det vil være flere lavtrykk som kommer opp sørfra og de vil vi helst klare å manøvrere mellom. I dag ligger vi som sagt på Tonga og her venter vi på nettopp at en lavtrykksrygg skal passere. Når den har gjort det setter vi seil og skal da ha flott seilvind til Vanuatu. Med bedre tid kan vi uten å stresse vente på at dårlig vær passerer.

Vanuatu

Fra Tonga seiler vi direkte til øya Tana som er en del av Vanuatu. Der er planen å bli i en kort uke. Hovedmålet er å se vulkanen xxxxxxx, som etter sigende er den lettest tilgjengelige aktive vulkanen i verden. Det skal være et imponerende syn å stå å speide ut over glødende lava i solnedgangen.

Vi skal også innom en skole og overlevere en del skolemateriell som de sårt trenger. Det er snakk om penner, blyanter, kladdebøker m.m. Vanuatu er veldig fattig og alt vi ikke trenger tas med glede i mot. Det blir også noe fiskeutstyr, dykkemasker og snorkler som forhåpentligvis finner nye eiere på øya. Med unger som vokser ombord har det også blitt en del klær vi kan sende videre til andre i rett størrelse.

Vanuatua ble før kalt for Nye Hebridene og de ble sendt litt frem og tilbake mellom ulike kolonimakter. Den siste tiden før de fikk selvstyre var de under både GB og Frankrike. De hadde to politistyrker, en fra GB og en fra Frankrike, og det meste var delt opp. Blir spennende å se hvordan det har påvirket kulturen der.

Etter å ha vulkanisert, bunkret og proviantert bærer det videre til Australia. Vi vil ikke være for lenge på Vanuatu der man kan få malaria. Vi tar ingen sjanser og går på medisiner hele tiden. Vi har vært så heldige å få hele beholdningen med Malarone fra Libecio og Mischief. Cathrine har hatt nærkontakt med malaria før, når hun var med Redd Barna i Uganda og har ingen planer om å oppleve det igjen.

Heldigvis skal de nye medisinene som Malarone ikke gi like heftige bivirkninger den gode gamle Lariam. Den ga mye kvalme og helt sinnsyke drømmer. I Uganda møtte vi en dame som hjemme i England jobbet i barnehage. Hun opplevde hver natt at hun i sine drømmer tok livet av alle ungene, fileterte dem og lagde gode middager basert på ferske barn. Det som skremte henne mest var at hun gjorde det helt uten følelser. Cathrine drømte om blå ballonger mens jeg bare sov.

Australia

Vi seiler direkte fra Vanuatu, sør om New Caledonia, og over til Coffs Harbour, som ligger midt mellom Brisbane og Sydney. Dette er en av innsjekkingshavnene og i Australia skal man være svært nøye på at man gjør innsjekking korrekt.

Å seile rundt i Stillehavet er veldig kos, men man kan begynne å lengte etter slike kjøpesentere og ikke minst skikkelig internett

Er vi fremme i Coffs Harbour i god nok tid skal vi leie bil og komme oss litt nord for Brisbane og ikke minst besøke Australia Zoo. Ungene, særlig gutta, er veldig interessert i alt som kan krype og gå.

Våre to eldste med en ganske tam østlig grå kenguru

Dette er junior og jeg ved en modell av en av de største saltvannskrokodillene som noen gang er skutt i Australia. Beistet er betydelig større enn hva man kan finne i dag

Så er planen å komme oss ned til Newcastle og legge Tintomara der frem til mars, da hun plukkes opp av et fraktskip og sendes til Europa.

Seilasen sørover fra Coffs Harbour skal være grei da vi kan regne med medstrøm og vestavind. Det kommer til å ta noen dager å pakke sammen båten. Alt av løpende rigg skal ned, seil pakkes bort, påhengsmotorer legges inn i båten, alt løst utstyr fjernes, konservere watermaker og motor, fjerne alle matvarer som ikke tollerne har konfiskert, vaske ned en godt brukt skute, pakke to store kasser som skal sendes til Norge med utstyr som ikke bør bli liggende i båten i nesten 9 måneder og mye mye mer.

De to siste ukene av vårt opphold i Australia har vi leid en leilighet i Sydney. Da skal vi være på skikkelig storbyferie og ikke minst være masse sammen med noen av våre aller beste venner som har flyttet til denne flotte og spennende byen.

Gamenius'ene for 8 år siden i en Australsk grotte

Vi gleder oss til å se dere alle igjen. Det er jo ikke mer enn to måneder til vi står på norsk jord igjen.