Kjønn, hva er det?

En ting som er helt annerledes i Polynesia enn hjemme er hvordan man forholder seg til kjønn. Om en person er mann, kvinne, transkjønnet eller noe annet er rett og slett ikke ansett som viktig. Her er det veldig vanlig å møte menn som kler seg som kvinner, kanskje har bryster og oppfører seg svært feminint. De er en absolutt og fullstendig likeverdig del av befolkningen og det var interessant å se at de på ingen måte omgikkes mest med hverandre. Det var like vanlig at de satt sammen med gutta som med jentene, unge som gamle og de deltok på alle måter som hvem som helst annen.

Når vi spurte om hvordan de på en så bra måte hadde fått til denne normaliseringen fikk vi bare et rart blikk. Det er ikke av ny dato men har vært slik i flere hundre år, og vi fikk beskjed om at hadde vi problem med det var det nettopp kun vårt problem. Her ser man på det som helt normalt og derfor ble spørsmål om integrering, normalisering osv. ikke forstått.

Morgengymmen ledet av en engasjert rae-rae

Må innrømme at vi i starten sendte både den ene og den andre personen nysgjerrige blikk, men etter hvert tenkte ikke vi heller noe over alle disse gutta, som hjemme vil stukket seg skikkelig ut.

Historisk forklaring

Med fare for å ha misforstått ser det ut til at det er en historisk forklaring til at transpersonene, eller Rai Rai som de omtales som her, står så høyt i kurs i Polynesia. Samfunnene her var matrikalske og den førstefødte datteren arvet alt. Hvis man fikk en sønn først var det ikke uvanlig å helgardere og derfor oppdro denne som jente, i tilfelle det ikke ble flere barn eller kun gutter.

Videre har man ikke noe ord her i Polynesia for homoseksualitet. Hvem som vil ha sex med hvem og hvordan er en privatsak og det er ingen som dømmer.

Vil tro at transpersoner ikke hadde det særlig lett når misjonærene herjet som verst på øyene. Men heldigvis har ikke polynesierne latt seg forme for mye, selv om ulike kristne kirkesamfunn står sterkt i dag.

Gjett hvem som er rae-rae?

Høy anseelse

Rae-rae'ene er vel ansett i alle serviceyrker. De er kjent for å være dyktig, service minded og svært sosialt kompetente. Derfor er det nærmest regelen at flere av de ansatte i butikkene er Rai Rai.

På grunn av sin store sosiale kompetanse er de også regnet som et viktig lim i samfunnet, der de på mange måter har en fot i alle leire.

Vi har uten tvil en del å lære av polynesierne, det er ikke alltid slik at vi som lever i de mest "moderne" samfunnene har kommet lengst i alt.