Luringen fra Martinique - en ekte pirat

Kanskje har dere lyst til å få en historietime med Edele? I dag skal vi ta for oss temaet pirater. Før jul var vi en del på den franske øya Martinique (uttales Martinik) som er en del av Frankrike. Der leide vi bil for å besøke et parkanlegg midt inne på øya og dessuten et slott, ytterst på en værhard odde mot Atlanterhavet. Der fantes det pirater og slavedrivere, men det er jo ikke så kult for dere å vite noe om. Nei da, dere skal få høre om det.

Slavene utvinnet sukker og rom

Det var en familie som het Dubon som drev med slaveri på øya og ingen turde å si imot dem fordi de var så mektige. Slavene deres kom fra Afrika og produserte sukker av sukkerrør, drev slottet med dyrehold og mye annet.

Ruiner etter lagerhus

Husdyr gikk rundt og rundt denne mølla for å presse ut sukkersaften av sukkerrørene. Mølla var inne i dette huset som vi så vidt ser ytterveggene på her, der jeg snakker med Aksel. Rørsukkeret ble da som nå brukt i maglaging og i å lage rom av ulik kvalitet. Rørsukker er mye sunnere enn raffinert sukker fra sukkerroer (som er en rot som også trives i Europa). Ikke visste jeg at sukkerrør er mange meter høye rør med rosa dusker på toppen.

Først trodde forskerne at disse store bygningene var slavenes område, men trolig var de lagre. For sukkerrørene og ved til å videreforedle sukkeret trengte stor plass.
GULE BILDER FRA LAGER

Slott som et stort norsk bolighus?

Slottet var ikke større enn et stort, norsk bolighus, men på den tiden, fra 1400 tallet var det både stort og prangende, der det lå og skuet over en stor bukt. Selvfølgelig, det må ha gjort et flott inntrykk, siden slottet hadde et høyt tårn, en stor prangende festsal og en enorm terrasse. Dessuten var kjøkkenet og andre funksjoner flyttet ut til andre hus.

Fra slaveri til piratvirksomhet

Barnebarnet til han som bygde slottet var en skikkelig luring og en slemming. Han lagde lanterner og satte dem på revene (reef) utenfor halvøya. Han tente dem på kvelden og greide å lure båter til å gå på grunn. Så tok han folkene og solgte dem som slaver, etter det ranet han båtene for alt de hadde av verdi. Han ble såpass upopulær at når engelskmennene som støtt og stadig invaderte øya drepte han, stakk resten av familien til Canada. Slottet sto fra 1600-tallet ubebodd, urørt og glemt på en enslig odde. De brukte koralstein da de bygde bygningene, men vi så også hvordan naturen har tatt stedet tilbake.

Dermed avslutter jeg historietimen, og håper dere har lært noe i dag.