Porto Santo, Madeiras lillebror

Når vi sier Madeira er det både navnet på øygruppa Madeira og øya Madeira som er den klart største i denne lille samlingen av vulkanske topper som stikker opp fra Atlanterhavets bunn. Et lite stykke nord-øst for Madeira finner man en langt mindre øy som heter Porto Santo. Den er lavere og tørrere enn sin storesøster, men den har i motsetning til Madeira en fantastisk sandstrand.

Familie på tur

NATO har gjort øya godt

På sørsiden av øya er den en ganske stor molo, med plass til marina, en god del bøyer, en liten fiskeflåte, besøkende cruiseskip og fergen som daglig går mellom Porto Santo og Madeira. Havnen er solid og har klart seg godt gjennom ulike uvær, der havnene på Madeira har fått langt hardere medfart.

NATO var med på å bygge denne moloen, det samme gjaldt flyplassen som ble åpnet i 1960. Den ga Porto Santo et liten oppsving da alle turister landet der, før de tok båten over til Madeira. Dessverre, for Porto Santo, ble det åpnet en egen flyplass på Madeira kun 4 år senere.

Nå er det slik at flyplassen på Madeira er en av de verre å lande på eller ta av fra. Den er veldig utsatt for vind der den til dels står på påler over vannet. Det har gjort at det tidvis har blitt kansellert mange flygninger og folk har tatt fergen til Porto Santo og fly derfra.

Dagens Porto Santo

Øya lever i dag på turisme, lokket dit av den fantastiske sandstranden. Den er mer enn 5 km lang og ligger på lesiden av øya. Vannet er deilig, med 24˚C og det slår hele tiden inn små bølger som er morsomme å leke i.

Lengst vest på stranda

Vi hadde en del artige bilder fra stranda, både i vannet og fra land, men jeg klaret å slette dem. Utrolig klønete!

Vi hadde flere dager da vi tok noen timer i vannet. Gøy med svømmeføtter og bodyboarding.

Det er ikke mer enn 11.000 innbyggere på øya så jeg kan tenke meg at det kan bli ganske kaotisk når det er høysesong. Havna ligger på østsiden av sentrum, mens hotellene ligger på vestsiden.

Porto Santo før

Øya ble oppdaget for leeeeenge siden. Det finnes kart med nedtegnelser av Madeira og Porto Santo fra 1339, men Portugiserne fant øyene i 1418 da et portugisisk skip ble blåst ut av kurs under et uvær. De fant ly bak øya og og ga den navne Porto Santo (Hellig Havn), noe som forteller oss at de mente at de ble reddet.

På 1420-tallet kom de første portugiserne som slo seg ned. I 1445 ble Bartolomeu Perestrello den første guvernøren av øyen og en av dem som utforsket naboøya Madeira. Han er også den som slapp fri en gravid kanin på Porto Santo. Den ble opphavet til en ren landeplage av små gnagere som rett og slett ødela all vegetasjon på Porto Santo. Resultatet er at vi faktisk ikke vet noe om hvordan øya så ut før menneskene kom.

Livet på øya var tøft pga. kaniner, mangel på vann og angrep fra pirater.

Christofer Columbus giftet seg med datteren til Perestrello og levde noen år på Porto Santo.

I starten dyrket man sukkerrør og tappet "drageblod" fra de lokale dragetrærne. De hadde en rød saft som ble brukt til medisin og ikke minst fargestoff til klær. Det var etter sigende det beste fargestoffet og derfor svært verdifullt. @

Dragetre

Havna

Som sagt er havne trygg og solid. Både politiet/tollen og betjeningen er svært hjelpsomme. De snakker grei engelsk og stiller opp.

I havneavgiften er det gratis dusj og vaskemaskin. Ikke nye fasiliteter men OK.

Om det er noe man skal trekke for så er det at det ved NNØ vind vil blåse ganske godt inn på bryggene. Faktisk tror jeg man ligger bedre på bøyene, men det er jo praktisk å slippe jolla.

Det er ikke lett å få tak i gass, ei heller diesel, så ta det på Madeira.

Det er et par kilometer å gå til sentrum, men taxi er veldig billig. Restaurantene er ikke noe å ble veldig begeistret for, men også det helt greit.

Vi ble anbefalt å komme oss inn på øya og besøke restauranten Torres. Den var bra!

Aksel venter spent på at chorizopølsen skal bli klar

Biltur på øya

Vi leide bil og kjørt rundt. Det var veldig hyggelig og vi kom oss til en del av de anbefalte utkikkspunktene. Øya har skikkelig klipper mot nord og det er flott utsikt mot havet, andre små klippeøyer og ikke minst langs resten av kysten.

Det er også flere steder der man kan se spor etter vulkanske aktivitet og det er utplassert en del informasjonsplakater som beskriver det man ser. Det er selvsagt også mulig å bli med på guidede turer.

Så vårt råd til alle seiler er å ikke seile forbi Porto Santo, men ta en uke her før Madeira. Flott strand, bra havn og avslappende.