Christofer Columbus

På vår reise har vi besøkt både Pinta, som er et museum og en kopi av båten Pinta. Den lå i Baiona. På Porto Santo, som er en del av Madeira, besøkte vi Columbus museet. Når vi har seilt over Atlanterhavet kommer vi frem til nettopp Vestindia, der Columbus seilte mye. Vi kommer til å ha fulgt i hans kjølvann.

Cristofer Columbus var en oppdagelsesreisende, handelsmann, navigatør og kolonist fra Italia. Han er mest kjent for å «oppdage» Amerika. De fleste tror han er spansk da han på sine ekspedisjoner seilte for den Kastiljanske (Spanske) dronningen. Det betyr at de oppdagelsen han gjorde var for Castilja/Spania, ikke Italia.

Hans liv

Mest sannsynlig født før 31. september 1451, i Genova, Italia. Død 20. mai 1506, Valladolid (54 år gammel) i Spania.

Oppveksten vet vi ikke så mye om. Frem til 1476 hersker det mye usikkerhet om hva han gjorde. Faren het Domenico Colombo, en ullhandler og ullvever. Moren het Susanna Fontanarossa, som også var en datter av en ullhandler.

Chrstopher Columbus

Christofer var storebror til tre brødre og en søster. Noen mener at familien Colombo flyttet til Spania i 1470 og at Cristofer jobbet som vever med sin far. Andre mener at familien ble i Genova og at Cristofer ble med handelsskip da han ble gammel nok.

Cristofer hadde ingen utdanning men likte å lese og var selvlært. Sammen med broren Bartolomeo fikk han opplæring i karttegning.

Hans første tur ut på Atlanteren endte med at skipet han seilte med ble angrepet av franskmenn og ble satt i brann. Han klarte å redde seg i land på en mastestokk. Han oppsøkte så sin bror Bartolomeo som var karttegner for Portugiserne, som på den tiden var den dominerende makten til sjøs. Han ble så seilende handelsmann under portugisisk flagg. Seilte bla. til Island via Irland.

Han kom til Porto Santo i 1478, og giftet seg med datteren til den første guvernøren på Porto Santo, der han bodde noen år. de fikk en sønn.

Han forlot familien i 1482 for å bli med på en ekspedisjon langs Afrikas vestkyst, til dagens Ghana.

Hans kone døde i 1485 og med det mistet han beskyttelsen mot kreditorene. Han flyktet derfor med sin sønn til Spania.

Hans reiser

Hans mål med sjøreisene var å finne sjøveien til India. Han døde i den tro at han hadde klart nettop det. Da han trodde at det var India han hadde funnet ble lokalbefolkningen kalt for indianere.

Han kalte seg for guvernør over de områdene han fant, etter avtale med det Kastiljanske/Spanske kongehuset.

Han ble regnet av mange for å være en god navigatør og sjømann. Men han var ikke regnet for å være en like god administrator av samtiden og ble derfor fratatt guvernørtittelen i 1500!

Columbus sine 4 sjøreiser

Columbus er en kontroversiell historisk person. Han har fått skylda for at milioner av innfødte amerikanere døde. Men det kan vel tenkes at det samme hadde skjedd om en annen hadde vært før ham.

Første reise 1492

Colombus presenterte for første gang sin teori om å reise til India via ruten vestover for en portugisisk rett i 1485, men kongens eksperter trodde at ruten var mye lengre enn hva Colombus hadde beregnet. Faktisk tok de alle feil. Den var myyyyye lengre. Derfor sa portugiserne nei til å støtte ham.

Etter sin flukt til Spania søkte han støtte hos dronning Isabella av Castilla og kong Ferdinand av Aragón. De var gift og styrte de to kongedømmene sammen.

Det stemmer ikke at han ble møtt med motstand av eksperter som mente at jorden var flat. Faktisk viste de at jorden var rund. Problemet var at de trodde det var åpent hav hele veien og dermed for langt å reise.

Etter flere år med lobbyvirksomhet fikk han i 1492 støtte til sin første ekspedisjon. Kongehuset betalt halvparten, brødrene Pinzon resten. Brødrene skaffet de to minste skipene og var med som kapteiner.

Colombus ble titulert admiral og fikk en del av utbyttet fra ekspedisjonen.

Den 3. august 1492 seilte han avgårde med sine tre skip, Santa Maria, Niña og Pinta. Reisen gikk via Kanariøyene før de seilte over til Bahamas-øyene. Overfarten tok 33 dager. Deretter gikk turen videre til Cuba og Haiti.

Den 4. januar 1493 dro han hjemover men måtte søke tilflukt i Portugal. Han ble tatt til fange på grunn av det dårlige forholdet mellom Portugal og Castilla, men ble løslatt etterhvert. Han kom fram til Spania og med seg hadde han gull og noen innfødte. Han ble en helt.

Et skrin fra den tiden Columbus bodde på Porto Santo

Andre seilas

Columbus dro på sin andre ferd med 17 skip og forsyninger + 1500 mann for å kolonisere Hispaniola og finne gull.

Det første landet han så på denne reisen var Dominica. Så kom han til De små Antiller. Han dro deretter til Hispaniola, der han fikk se La Navidad (Amerika) brent og masse lik. Han oppdaget Jamaica og Isla de la Juventud.

Den tredje seilasen

Han reiste til den nye verden for tredje gang. Han oppdaget sammen med Bartolomé de las Casas øya Trinidad og Pariahalvøya. Cristofer opprettet et styre som ga spanjolene eneretten på arbeidskraft (slaver). Det førte til at indianere ble tatt som slaver og mange døde. Det var ca. 3 millioner tainoer i Amerika på den tiden. De ble utryddet på 1500 tallet. Han ble anklaget for vanstyret og det ble sendt en person som skulle ta over styret. Han ble brakt tilbake til Spania i lenker og ble løslatt da de kom fram. Han mistet retten til å styre over Hispaniola. Jeg tror det som svidde mest var når portugiseren Vasco de Gama fant India først (1499).

Et sykt bilde fra Columbus museet

Siste seilas

Denne seilasen måtte han tigge om å få dra. Han ville vise at India var rett rundt hjørnet. Han fikk lov til å dra 1502, men kunne ikke nærme seg Hispaniola.
Dog måtte han søke nødhavn nettopp der på grunn av en orkan. Han fikk avslag på å søke nødhavn.

La Pinta

La [Pinta](https://en.wikipedia.org/wiki/Pinta_(ship) er en av Kristoffer Columbus sine skip. La Pinta kan bety The Painted One, The Look or The Spotted One på spansk. Santa Maria, La Niña og La Pinta var navnene på de tre skipene som la ut på reisen til Den nye verden (Amerika) i 1492. La Pinta var den raskeste av de tre skipene. Kopien av skipet kan du finne i Baiona.

Pinta-kopien i Baiona

Her kommer det litt fakta om La Pinta:

  • Lengde: 17 m (56 fot) på dekk. Tintomara er 13,5 m (45 fot)
  • Bredde: 5,4 m. (18 fot). Tintomara er 4,5 m. (13 fot)
  • Mannskap: 26 personer. Tintomara mannskap: 4 personer
    Oppsumering: i forhold til andre båter bygget på denne tiden er La Pinta ikke den største.