Orkanene og vi

Irma, Jose og Katia har alle sammen vært et hyppig samtaletema her ombord. Sistnevnte er for øyeblikket ikke mer enn en storm (og det er jo ikke så ille i denne sammenheng....) som herjer på østkysten av sørlige Mexico, men Irma og Jose er begge orkaner som til en vis del ser ut til å få overlappende baner.

Irma er en kategori 5 orkan og den sterkeste målt i denne delen av verden. Jose er en litt svakere kategori 4 orkan.

I skrivende stund ser det ut til at Jose trekker ut fra Karibien og Leward Islands. La oss håpe at den trenden fortsetter, slik at befolkningen på øyene som allerede har fått ødelagt så mye slipper den ekstra belastningen.

Øyer som fikk føle Irma

Først dro Irma over flere av øyene som ligger i det nord-østre hjørnet av den øyegruppen som ironisk nok, i denne sammenheng, kalles for Leeward Islands. Det gikk særlig hardt ut over Barbuda og Saint-Martin/Sint Maarten.

Hus blåst til pinneved

Men også andre øyer har opplevd store ødeleggelser. På St. Thomas og St. John, som begge er en del av U.S. Virgin Islands, er 4 personer bekreftet omkommet.

Heller ikke British Virgin Islands, Puerto Rico, Dominikanske Republikk, Haiti samt Turks og Caicos har unnsluppet uværets herjinger.

Vi krysser fingrene for at det ikke blir for ille i Florida

Øyene lengre sør, som er kjent som the Windward Islands, med bla. annet franske Martinique, har denne gangen klart seg unna det verste av orkanenes herjinger.

Påvirkes vår seilas?

Selvsagt er det veldig egoistisk å tenke på hvordan en slik tragedie påvirker oss turister. Vi kan jo velge å ikke dra til de områdene som er verst rammet. Svært mange av de fastboende har ikke den muligheten. Nå venter det måneder, kanskje år, med hardt arbeid for å rydde opp og reparere alt som er ødelagt.

Legge om planene....

Vi skal seile over til Vestindia i november, etter at orkansesongen er over, og da er det ikke fritt for at man tenker på om øyene vi har sett for oss å besøke har blitt så preget av det som har skjedd at vi ikke bør seile dit.

Slik det er nå er vår plan å seile mest rundt Windward Islands og de har som sagt ikke blitt truffet av Irma eller Jose, så det burde være uproblematisk.

Antigua er på Skippern,s " bucket list"

Opprinnelig var planen også å seile en tur til Antigua, en øy som har stått på Skipperen's ønskeliste lenge. Vi håper at det fortsatt vil være mulig, da den øya har klart seg unna det værste av uværet.

Det er jo også viktig at ikke alle turister forsvinner fra øyene, da turismen i dag er den absolutt største inntektskilden.

Gjennoppbygging

Nå venter en lang og hard periode med mye arbeid for befolkningen på alle de rammede øyene. Forutsetningene for å få samfunnene tilbake på rett kjøl, reparere alle skader på infrastruktur og eiendom er absolutt ikke lik.

Fattige øyer sliter mer

Saint-Martin/Sint Maarten, som ligger under Frankrike og Nederland, kan man regne med får mye hjelp fra mødrene. Antigua og Barbuda (en to-øys nasjon) er det litt verre med, da de ikke lenger er under Storbrittania. Vi får håpe de får god hjelp da de fortsatt har tette relasjoner til "gamlelandet".

Men si at Jose treffer Pourto Rico, Haiti eller Den dominikanske republikk mer direkte enn hva Irma har gjort, da snakker vi om land som ikke har ressurser til å komme seg raskt på beina igjen.

Saint-Martin/Sint Maarten

Når vi seilte til Vestindia i 2001 var en av øyene vi besøkte Saint-Martin/Sint Maarten. Det doble navnet henger sammen med at øya er delt mellom Frankrike og Nederland, som skriver navnet på litt ulik måte.

Hva gjør båter på land?

Den gangen lå vi en uke i den store lagunen Simpson Bay, på vestsiden av øya. En ting vi la merke til var alle båter som lå veltet på land, eller sunket langs strendene i lagunen. Det ble slik da orkanen Luis rammet øya i 1995. For oss var det sterkt å se de båtene. Tror egentlig det først var da vi skjønte hvor mye kraft det kan være i en orkan og hvor mye ødeleggelse de kan forårsake.

Sunket katamaran

Inntil da hadde Simpson Bay vært regnet som et sikkert sted å legge båten i tilfelle uvær, et såkalt "hurricane hole".

Etter hva vi har kunnet se på nettet er ødeleggelsene denne gangen helt ekstreme. Det er rart å tenke på hvordan et samfunn kan jevnes med jorden av vind. Selvsagt er det ikke bare vinden, men også regn, ekstremt høy vannstand og bølger som ødelegger. Men alt som følge av det tropiske lavtrykket.