A Coruña, slett ikke så ille

Som dere har fått med dere har vi oppholdt oss i en ukes tid i A Coruña. A Coruña er hovedstaden i den nord spanske regionen Galicia og er med sine 250.000 innbyggere en ganske stor by etter norsk målestokk.

Rådhuset i A Coruña

Feil inntrykk

Jeg har aldri vært særlig glad i A Coruña og anbefalt alle seilere å droppe denne byen på vei sørover. Hvorfor ikke seile direkte til flotte Baiona? Men det er gode grunner til man ikke uten videre skal seile forbi A Coruña.

Det hender jo at man tar feil......

For det første er det rett og slett en hyggelig by som det er verdt å få med seg. For det andre er den et bra landingspunkt om været har tvunget en litt inn i Biscaya. Til sist er det slik at det fra A Coruña og videre ned til Baiona er flere flotte fjorder, eller Rias som de kaller det her. Vi vil gjerne oppleve noen av dem og planlegger to stopp på veien til Baiona.

Grunnen til at jeg har mislikt A Coruña bygger på en dårlig opplevelse. Sammen med gode venner skulle jeg seile en båt for et svensk verft, fra Mallorca til Sverige. Det var mye som var feil med den skuta, men verst var det at den hadde vært på grunn og tok inn mer og mer vann etter hvert som ukene gikk. Det endte med at båten holdt på å synke og vi ga opp i A Coruña.

Siste jobben jeg fikk fra det verftet

Som kaptein satte jeg ned foten og nektet å seile over Biscaya. Verftet sendte ned nytt mannskap som skulle ta over for "feige nordmenn", men etter litt om og men nektet også svenskene å seile over Biscaya med en båt som tok inn mer og mer vann.

For vår del endte det med at vi en tidlig morgen kom oss av båten og til flyet her i A Coruña. Mener å huske at det regnet og byen fremsto som en grå industriby. Så jeg må konkludere med at minnet hverken har vært rett, rettferdig eller basert på mye mer en et kort glimt av en flott by i grått vær.

Beklager A Coruña!

Gateliv

Som i de fleste spanske byer er det dødt her midt på dagen. Da har mange siesta og mange butikker og kontorer stenges et par tre timer, for så å holde åpent en god stund ut på kvelden. Det gjør også at mange går ut og spiser langt senere enn hva vi er vant med hjemme. Å få servert mat frem til midnatt er intet problem, det er vanskeliger om man ønsker mat litt tidligere på ettermiddagen.

Liten musikant

Like ved havna ligger den eldre delen av byen, med smale gater og smug. Her er det masse barer og restauranter, mye folk og små rare butikker som holder åpent til sent. Det er rett og slett et hyggelig område å oppholde seg i, fullt av glade spanjoler i absolutt alle aldre.

Ting å gjøre

A Coruña er et bra utgangspunkt for en togpilgrimsreise til Santiago de Compostela, som vi har skrevet om i et tidligere innlegg.

Hva i h.... er det med spanjoler og engelsk?

Ungene og Skipper'n har vært en tur på det lokale tekniske museet MUNCYT Museo Nacional de Ciencia y Tecnología. Ikke så veldig stort, men absolutt bra. Som vanlig var det ikke veldig mye som var oversatt til engelsk, men nok til at det vi hadde glede av besøket.

Mellom de to gjestehavnene ligger det en liten festning som heter Castle of San Antón. Den ble bygget for å sikre havna, men er nå et lite arkeologisk museum, både over seg selv og byen. Svært hyggelig og i gangavstand hvis man har en time eller to til overs.

Et absolutt høydepunkt er det store fyret som møter en når man seiler inn til A Coruña. Det går under det flott navnet Hercules tårn. Etter sigende skal det ha blitt bygget i det andre århundrede, etter model av fyrtårnet i Alexandria. Fyret er et populært mål for spaser- eller joggetur og det er omgitt av et reservat for sjeldne dyr og fugler, flittig brukt av publikum. I området rundt fyret er det mange fine kunstintallasjoner.

Fyret ble pusset opp rundt 1790 og man klarte å beholde den gamle kjernen, men med nye yttervegger som den dag i dag er i god stand. Det koster 3€ å komme inn men turen opp de gamle trappene og utsikten er en opplevelse verdt å få med seg.

I dag har vi vært på akvariet Aquarium Finisterrae, som ligger like nedenfor Hercules tårn. Det var bra, men ville ha vært enda bedre om de hadde fått opp informasjon på engelsk.

Ungene likte selene og matingen av disse best. Selv var jeg svak for Nautilus, et rom der man sitter i midten av et stort akvarium. Veggene var over 3 meter høye og selve rommet var 30 meter langt og sikkert 6 meter bredt. Rundt dette var det en eneste stor tank med masses fisk.

Det finnes også bra strender her, men dem har ikke vi testet. Dog ser det ut til at de brukes en del og det er badevakter på alle sammen.