Vaskekjeller eller Kinderegg

En av tingene vi har brukt alt for mye tid på, når vi kommer i havn, er vasking av klær, sengetøy, håndklær m.m.

Mange muligheter, få gode

Vi har derfor lenge gått rundt med en drøm om å ha egen vaskemaskin ombord. Det har ikke vært lett å finne en som passer. De enkleste alternativene er bøtteplastmodeller der man dytter ned det som skal vaskes, heller på vann og såpe, før man må sveive på en hendel e.l. Tømmer vaskevannet ut og heller på skyllevann.
Etter disse kommer det de som har el-motor, så man slipper sveiving. Og til slutt de som kobles til vann og man dermed får noe som minner om en vanlig vaskemaskin. Problemet er at de er i ganske dårlig kvalitet, tar lite per vask og at de ikke er fastmonterte.

Neste mulighet er vanlige vaskemaskiner. Men de veier MYE, og tar STOR plass. Og med mindre man fra byggingen av båten har fått tilpasset en plass til en slik maskin er det ikke praktisk mulig å få inn noe sånt i vanlige båter. I vår båt var det faktisk en klargjort plass for en vanlig maskin, i det tekniske rommet. Men utrolig nok er de to dørene som må passeres på vei til det tekniske rommet minst 20cm for smale til å få inn en slik maskin. Herlig!

Den siste muligheten er å finne en skikkelig maskin som er liten i størrelsen. Noen av disse er toppmatet, noe som ofte er dumt i en båt med begrenset høyde under dekk der man velger å sette en maskin. Frontmatede maskiner er ikke lette å finne. Noen av dem jeg har sett på båtmesseer m.m. har gått ut av produksjon.

God løsning

I disse internett-tider sprer som kjent både sanne og usanne nyheter seg fort, på samme måte som gode oppdagelser kan deles med andre.

På Langturseilere-gruppa på Facebook dukket det opp en liten røver fra Daewoo

Modellen heter DWD-301WP og er nok laget for bittesmå leiligheter/hybler i Asia. Den veier ca. 16kg, henges rett på skottet, kobles til kaltvann og avløp. Kan ta 3kg vask, har plass til vaskemiddel+skyllemiddel og sentrifugerer helt ok. Går på 230V, så en inverter er påkrevd, men den bruker knapt strøm, når man vasker kaldt.

vaskekjeller

Maskinen ble kjøpt på ebay for noen få 1000-lapper, og kom med budbil i løpet av 5 arbeidsdager.

Men det er ikke bare bare å finne en plass til en maskin på et skott heller. Det blir som å finne en god plass til en stor TV, ikke alltid like lett.

Kinderegget

I Tintomara har vi et bad med do og dusj i føren. Akter har vi et separat toalett som fungerer utrolig godt i all slags vær. I tillegg har vi et baderom med dusj. Dette rommet har alltid fungert, men mest blitt brukt til våt-garderobe.

Etter å ha tenkt litt og egentlig funnet plass til vaskemaskinen på dette badet, skjønte jeg at det ikke ville bli noen veldig elegant løsning. I valget mellom en dårlig løsing og en drastisk en, ble det sistnevnte jeg gikk for.... så etter et par timer med kubein og svette hadde jeg forvandlet et bad til et tomrom, så da var det bare å bygge opp alt fra bunnen.

Bygging av vaskerom
Først og fremst måtte det bygges opp en sterk plate som maskinen monteres i, dernest var det viktig å få på plass masse skapplass og en liten vask til tannpuss for unger og gjester. I tillegg til dette hadde vi allerede lagt in en egen sløyfe fra varmeapparatet som forvandler rommet til tørkeskap. I tillegg til dette har vi beholdt avløpet og pumpen slik at rommet fortsatt kan brukes til dusj.

Alt i alt sitter vi med et rom som har flere funksjoner:

  • Bad
  • Vaskerom
  • Tørkerom
  • Våtgarderobe
  • Dusj

Det er jo 5 ting på en gang! Bedre enn et Kinderegg til og med!!