Med pågangsmot og Crohns

I november 2016 fikk jeg diagnosen Morbus Crohn – ofte kalt Crohns – en kronisk fordøyelsessykdom. Jeg velger å dele dette med dere nå, siden det mest sannsynlig i kveld blir et innslag på TV2 Nyhetene kl 21.00. De har tatt opptak av meg på sykehuset i samtale med legen og på båten med resten av familien.

Jeg velger å være ”høyrøstet” om dette fordi jeg ønsker å bidra til å så et håp

Jeg velger å være ”høyrøstet” om dette fordi jeg ønsker å bidra til å så et håp om at det går an å leve et relativt normalt liv med kronisk sykdom, ja til og med å kunne leve ut drømmen om å seile halve jorda rundt!

Det er viktig for meg å få fram at det er stor variasjoner i alvorlighetsgrad av denne og andre kroniske sykdommer, og at det derfor ikke er gitt at alle kan leve normale liv. Jeg er heldig å ikke være blant de hardest rammede, og har medisiner, testmateriell og tett oppfølging av entusiastisk lege som gjør denne reisen mulig.

Jeg har hermed tatt oppfordringen fra redaktøren i Lansforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) om å dele gode historier. Dette for også å minske tabu og kanskje kunne balansere en ofte skjev framstilling på nettet om hva det vil si å leve med en slik kronisk fordøyelsessykdom.

Jeg rekker ikke å skrive mer om dette nå siden vi er midt i forberedelse til avreise for Tintomara som om få dager er på vei til Kristiansand. OBS! Noen venner seiler henne derfra til Dublin, hvor vi overtar 20. augst og for alvor starter vår seilas.

Jeg skriver mer senere om hvordan forberede meg selv og det praktiske med medisiner, testing og sykdomsbehandling underveis.

Redaktøren i LMF har skrevet et bra blogginnlegg om viktigheten av å få frem gode historiene om å leve med kroniske sykdomer.