Dansk påsketur

Hvorfor stresse rundt i skiløypene på fjellet når man kan fryse på sjøen? Det er et spørsmål vi har stilt oss flere ganger i løpet av de siste årene. Nå fikk vi endelig testet om dette var noe for oss. Vi bestemt oss for å ta en liten tur over til Danmark i slutten av påsken.

Forsinket avreise

Som det seg hør og bør ble avreisen utsatt mer enn et par dager, da det var en del ting som ikke var på plass. Konsekvensen var at vi ikke rakk å seile hjem igjen i løpet av ferien. Det er en tur vi gleder oss til å gjøre i løpet av de nærmeste ukene.
Noen må være ute i regnet

Første dag, Hjelp

Når vi endelig kom oss av gårde ble det ikke lange seilasen. Vi putret for motor ut til Hjelp, ved Sætre. Kastet anker og spiste en bedre middag. Uvant å ikke ha med bikkja med, så vi behøvde ikke sjøsette jolla for de sedvanlige tisseturene. Neste morgen var det bare å trekke inn kroken og sette kursen sørover.

Dag to, Hvasser.... nesten

Det var grei vind, men rett i nesa, og med litt dårlig tid lot vi purka gjøre jobben for oss. Vi putret hele veien ut mot Tjøme og Hvasser. Rett etter at vi hadde lagt Jæløya bak oss passerte vi Elan'en "Kraftkar", med Tim Sandberg til rors. De krysset flott ut fjorden, mens vi dro sakte fra for motor. Det viser tydelig at det ikke alltid er så mye å spare på å bruke jernfokka på kryss. Selvsagt fordrer det at de som seiler er dyktige og konsentrerte, noe vi vel ikke kan skryte av å være ombord på Tintomara.

Som de gode seilerne vi er brukte vi motor hele veien ut til Hvasser!

Når jeg snakket med Tim for noen uker siden kommenterte han at han hadde "sett oss...... for motor". Ikke mye ære i det!

Når vi kom frem til Hvasser ble det straks klart at vi ikke kunne ligge der da ingen av gjesteplassene var klargjort for sesongen. Landgangene til flytebryggene var ikke lagt ut så vi kunne ikke komme oss på land. Vi flyttet oss derfor like godt til en av Oslofjordens Friluftsråds bøyer på nordsiden av Sandø. Vi har væt medlemmer i noen år, men dette er faktisk første gang vi benytter oss av de flotte bøyene de har lagt ut.

Dag tre, platt lens til Skagen

Det hadde blåst en del i Skagerak de siste ukene får påsken, og det fra ulike retninger, så sjøen var ganske urolig. Vinden var bra men litt for mye i hekken, noe som gjorde at vi skar litt og tok et par gibber på veien.

Færder fyr i soloppgang
Den urolige sjøen gjorde at tre av mannskapet slett litt med sjøsyke, men etter en liten blund fixet det problemet seg.

Krabbene ble glade

Vel fremme i Skagen havn kunne vi konstatere at vi langt i fra var den eneste norske båten i havna. Jeg gjetter på at det var rundt 20 båter totalt og av dem var kanskje så mange som 15 norske. Nesten bare seilbåter!
Trett skipper

Vi ble i Skagen i to netter, og brukte tiden til å slappe av, se litt på byen og spise god mat. Deilig!
Deilig hylleblomstsaft

Dag fem, kort tur til Sæby

Ny by for oss denne dagen, Sæby. Ikke den aller lengst turen, men det var bra da det tidvis blåst liten kuling og vi hadde bidevind.

Janus-inspirert galionsfigur

Fruen fra havet

Bra havn og mye gammel bebyggelse. Norske spor er det mange av i byen. Ibsen satt her og skrev "Fruen fra havet" og i gjestehavna står det en stor skulptur av nettopp denne fruen. Kunstneren er norsk og heter Marit Benthe Norheim. Hun lagde den 6 meter høye damen sammen med 880 skolebarn. De bidro alle med hvert sitt symbol laget i keramikk, som så er støpt inn i betongskulpturen.

Vi var også så heldige å få bord i havnens sjømatrestaurant, selv om hele byen var ute og spiste påskeaftensmiddag. Vi valgte koldtbord og kunne velte oss i gode sildetyper, skalldyr og mye annet som var godt. Barna hadde lært å like hylleblomst-drikk i Skagen og fikk mer av det, mens vi tok en Bayer + "en lille en".

Dag seks, mer kuling til Limfjorden

Denne dagen ble det enda mer kryss og tidvis kuling. Men det gikk smertefritt og vi kom oss i havn. Sjøen blir jo litt spesiell når det sjelden er dypere enn 5-6 meter. Vi nordboere er jo glad i litt mer vann under kjølen, men all sanden har jo sin sjarm (så lenge man slipper å få den ombord).

Limfjorden er som en kvinne, man skal følge kurvene og ikke forsøke seg på snarveier.....

Inne i Limfjorden kuttet Skipper'n et hjørne og vi subbet så vidt ned i bunnen. Ikke mer dramatisk enn at vi så at farten gjennom vannet falt. Med et lite rykk i rattet styrte vi ut på dypere vann og kom løs.

Oppsummering

Vi hadde mye vær på hele turen, alt fra skikkelig snebyger til strålende sol. I Sæby høljet regnet ned og nesten alle morgenene ga oss is på dekket. Vind var det nok av men bortsett fra noen timer med sjøsyke på vei til Skagen var alle fornøyd med seilasen sørover. Deilig å komme ut på havet igjen!

Frisk påskeseilas
Vi hadde med mye ullundertøy og holdt varmen på kroppen godt. Unntaket var at såkalte varme seilhansker og seilstøvler med ullstrømper ikke er særlig varme. Neste gang blir det solide fiskehansker i gummi, med ullvanter inni. Så må vi se om det går å finne noen varmere støvler. Skiper'ns problem er store føtter, str. 48, noe som begrenser utvalget en del.

Videre savnet vi vindtette luer. Ulluer er deilige inne i hettene, men mye av tiden er det fint å slippe hetta, så da hadde en Lowe-lue eller lignende gjort susen.