Mulltoa i båt; Here I come!

Jeg har jobbet mye med en god dassløsning i båten. Med det mener jeg en løsning som gjør at man kan bli kvitt dritten på en enkel måte. Det være seg direkte i sjøen, som lagret i tank og ikke minst lett kunne tømme tanken i egnet farvann eller over dekk til landstasjon. For å oppnå alt dette får man et ganske komplekst system med mye slanger og hendler som skal håndteres. Men det aller største problemet er at man aldri helt blir kvitt lukta. Det er alltid litt lukt nære innpå dassene, slangene og tanken. I en del båter er lukta så svak at det ikke er noe problem, i andre båter er det verre enn en utedass.

Rett og slett en skikkelig møkkaløsning. Anbefales ikke!

Tintomara har to dasser og hun ble levert med to septiker som lå i bunne av båten. Disse ble tømt ved at man hadde en macerator-pumpe montert til hver av dem. Denne har til oppgave å suge dritten ut av tanken og så kverne den opp slik at det ikke blir noe problem med papir osv. Det største problemet er at det ofte går tett i åpningen som pumpa er koblet til, noe som selvsagt fører til at det som skal kværnes ikke kommer frem til pumpa og man er like langt. Rett og slett en skikkelig møkkaløsning. Anbefales ikke!

Resultatet av septikproblemene ble at vi fikk skreddersydd to septiktanker som ble montert godt over vannlinjen med ventil i bunnen slik at tømming skjer ved fall. Fordelen med denne løsningen er at man kan åpne bunnventilen på tanken og så seile avgårde og skulle det være litt tett vil båtens bevegelser få innholdet til å skvulpe rundt i tanken og plutselig sier det “slurp” og proppen med dritten raser ut. Har aldri gått tett på noen av de båtene jeg har seilt. Når disse tankene ble laget lagde vi samtidig hull i dekket slik at man kan tømme dem via sugepumpe fra land, brygge eller bøye. Skal fungere bra, men har ikke brukt det noen gang.

Så hva er problemet når man har gode tanker? Syv ting! Minst!!

Så hva er problemet når man har gode tanker? Syv ting! Minst!!

  1. Man har alltid en del lukt. Både fra slanger, tank og/eller dass.

  2. Man har minst to skroggjennomføringer, en som tar inn skyllevann til dassen og en der man pumper ut/tømmer tanken. En del har egen gjennomføring for å tømme tanken, noe som gjør det lettere å sette opp systemet, men som kjent er det bedre med færre hull i skroget!

  3. Man har mange ting som kan feile, pumpa på dassen er en av dem, tette slanger, tett lufting og tett tank er andre problemer.

  4. Lite morsomt å rengjøre med masse slanger rundt dassen. Vi har “stå-forbud” på dassen for herren (selvsagt for damene også), men det er alltid noen som ikke følger dette og pisser rundt skåla. Dette fører til at man må vaske som en helt rundt alle slanger, pumpa, skåla og hullene i skottene.

  5. Gjester sliter av en eller annen grunn ofte med å bruke disse dassene???!

  6. Flere land har gjort eller kommer til å gjøre det ulovlig å tømme dassene i vannet. I Sverige blir det ulovlig fra 1. april 2015. Så man må til tømmestasjoner.

  7. Det er hyggelig å ikke tømme dritt i vannet.

Hva kan man så gjøre for å slippe problemene? En kompis av meg har innført dassforbud på sin HR fra 80-tallet. Der får man knipe igjen til man er i land. Litt upraktisk men få problemer med annet enn humøret.

Strenge rutiner og kursing av brukerne i dassbruk vil også føre til færre problemer

Strenge rutiner og kursing av brukerne i dassbruk vil også føre til færre problemer. Men det er fortsatt ikke garantert at man slipper helt unna. Hvis man kun ser på at det blir ulovlig å tømme ut septiken i sjøen så er det mulig å desinfisere møkka slik at den er “ufarlig” før man tømmer den ut, men det fører ikke til et enklere system, snarere tvert i mot. Og de er dyre, krever strøm og tar en del plass. Raritan er en av flere som tilbyr slike løsninger.

Og da snakker vi IKKE om Porta Potty e.l.

Vår løsning blir å gå for en annen type dass, og da snakker vi IKKE om Porta Potty e.l., men en løsning som er til forveksling lik Mull Toa. De kan selvsagt ikke være like store som hyttemodellene men grunnprinsippet er det samme. Man skal separerer vått og tørt. Det våte går i egen tank som kan helles ut, det tørre komposteres og kan “rebrukes”.

Natures Head, komposteringstoalett

I USA er denne typen dasser populære, særlig på de store sjøene der all tømming er strengt forbudt. I Finland har man også begynt å se på disse. Så da er vel tiden kommet til oss i Norge, og vi blir frivillige prøvekaniner….. I hovedsak er det to merker som konkurrerer om dette markedet, Nature’s Head og Air Head. Litt avhengig av hvilket forum man leser kommer man til ulik konklusjon om hvilket som er best. Vi har valgt Nature’s Head og dassene har kommet til landet, men de skal fortolles først.

Følg med så får dere se hvordan installasjonen går og hva vi synes som brukere. Og vi har ikke noe valg da BEGGE dassene byttes til slike komposteringstoaletter.