Lønner det seg?

Har sett litt på hva man må betale for et oppsett som jeg hadde ombord, dobbelt opp av toaletter, septiktanker, skroggjennomføringer, slanger, ventiler m.m. For sammenligningen har jeg sett på den billigste installasjonen, som er mitt aktre toalett. Grovt sett kan man si at en komposteringsdass koster langt mindre enn en full installasjon med septiktank og ulike tømmemuligheter. Følg min utregning under.

Grovt sett kan man si at en komposteringsdass koster langt mindre enn....

Deler for å koble opp dassene

Har hentet priser fra Maritm som er rimelig greie. Selv bruker jeg mest Swang (dessverre er de konk nå), en god del Maritm og noe Seatronic. Jeg har mikset en del deler, ofte fordi det har vært tomt i en butikk og så måtte jeg dra til neste og ta det de hadde. F.eks. gjelder dette Y-ventilene (3-veis ventiler), som man bruker til å velge om kloakken skal gå rett i sjøen eller til septikken, der er prisforskjellen  stor. Kjøper man Forespar Marelon koster den 419.-, men går man for Jabsco sin Y-ventil koster den 688.- hos LaSa. Mener jeg betalte enda mer for denne…. Uansett er prisforskjellen på mer enn 250.- og når man trenger 2 per toalett og som i mitt tilfelle har 2 av dem blir det ytterligere en 1000-lapp som går med i dragsuget.

Når jeg summerer opp forsøker jeg å bruke de rimeligste prisene slik at det blir “riktigst mulig”

Når jeg summerer opp forsøker jeg å bruke de rimeligste prisene slik at det blir “riktigst mulig”. Men jeg har ikke brukt tid på å lete etter tilbud for denne grove sammenligningen. Sammenligner 1 toalett med min billigste septiktank mot en Nature’s Head.

Skjønte plutselig hvorfor jeg tømte både Maritim og Swang for slike

Maaaange slangeklemmer

Man skal dog ha i bakhodet at jeg ikke gjør noe halvveis og har derfor brukt doble slangeklemmer overalt! Dette har ført til at jeg ikke brukte mindre enn 72 stk 32-50mm og 44 stk 16-25mm klemmer. Ble lett sjokkert over antallet og skjønte plutselig hvorfor jeg tømte både Maritim og Swang for slike. En del ville kanskje brukt en enkel klemme på en del steder, men det har ikke jeg gjort og i sammenligningen har jeg et oppsett med to klemmer på dassen og systemet ellers.

Gobius sin geniale tankmåler

Gobius tankmålere

Det er også slik at jeg har måttet bruke noen 90˙ knær her og der for å få slangene på plass bak skap og skott. Dette drar opp prisen noe og ikke minst fører hvert kne til 4 slangeklemmer. I sammenligningen er det med 2 stk 38mm knær og ett 19mm kne. I tillegg har jeg lagt inn Gobius sin geniale tankmåler. Den er helt suveren. Men den koster en del og man kan (kanskje) klare seg uten.

Knær til slangene

Plast stinker etter en stund

Når det gjelder septiktanken kan denne kjøpes i plast, og da koster den rundt 1000-lappen for 60 liter, men plast vil stinker etter en stund. Her er det KUN syrefast som gjelder (men det koster 5 ganger så mye)!

 • Talett Jabsco Twist n’ lock, normal skål; 1790.-
 • Slangeklemmer 22 stk 16-25mm à 20kr; 440.-
 • Slangeklemmer 36 stk 32-50mm à 23kr; 828.-
 • 90˙ kne 19mm; 70.-
 • 2 stk 90˙ kne 38mm à 95.-; 190.-
 • Karbonfilter til luftinga fra tanken (fjerner lukt); 395.-
 • 6m 38mm septikslange 175.-/m; 1050.-
 • 4m 19mm slange til innvannet 26.-/m;104.-
 • Antihevertventil 38mm; 175.-
 • Antihevertventil 19mm; 149.-
 • Skroggjennomføring + kuleventil + slangestuss 38mm (alt i Marelon og nylon); 900.-
 • Skroggjennomføring + kuleventil + slangestuss 19mm (alt i Marelon og nylon); 675.-
 • Dekksgjennomføring for tømming av septik til land; 250.-
 • Septiktank, tilpasset i syrefast, 60liter; 5000.-
 • Gobius4 tankmpler; 2600.-

Totalt blir dette ca. 14.500.-NOK inkl. MVA. Men husk at dette er uten arbeidskost. Kan da opplyse om at min dass foran trengte en litt større og mer “tilpasset” tank, noe som økte prisen med ytterligere 2.500.-.

Hvis man skal ha noen til å gjøre en skikkelig installasjon for seg vil det minst ta en lang arbeidsdag, mest sannsynlig 2-3 dager. Det koster mye, så dette er en typisk "gjør det sjæl jobb".

Velger man å gå for løsningen uten tankmåler kommer man ned på ca. 12.000.-, og hopper man over syrefast tank ender man på 8.000.-.

Husk at gamle ting i messing ofte er svært redusert i styrke

Det er selvsagt en del som har en do fra før og skroggjennomføringer de kan bruke (men husk at gamle ting i messing ofte er svært redusert i styrke), og da blir det jo enda noen tusen billigere. Men som dere ser er dette ikke en billig installasjon.

Nature’s Head vil koste ca. 6.000.-NOK inkl. MVA og frakt. Installasjonen er svært enkel og man trenger ikke mange ekstra deler. I verste fall litt ledning og lengre slange + en gjennomføring for lufting. Si at det kan komme på 500.-. Det betyr at komposttoalettet koster halvparten av en bra installasjon etter vanlige prinsipper. Det er noe å tenke på for dem av dere som ser at de må gjøre noe når det kommer flere påbud om tanker og tømming over dekk.