Drømmedass?

Da har tiden kommet til å konkludere i vårt lille dasseventyr. Mange har spurt om jeg ikke kommer med en konklusjon snart og her er den. Enklest kan det oppsummeres ved en samtale fruen og jeg hadde i morges.

Jeg: Vi har vel egentlig vært veldig fornøyde med dassene, eller hva?
Fruen: Ja.
Jeg: Vi går vel ikke tilbake til de gamle med septiktank?
Fruen: Nei, er du gal?
Jeg: Så vi er fornøyde?
Fruen: Det er vi!

Selvsagt kan det argumenteres med at hun ikke gidder la meg bruke tid på å montere alt det gamle rælet igjen, da vi har mange andre ting å bruke tiden på. Men faktisk har både hun, barna og gjester vært fornøyde.

Hva med lukt?

Min ene bror, som er medeier av båten, har en svært følsom nese. Selv har jeg også god luktesans, men ikke i nærheten av ham. Vi har begge to konkludert med at det ikke lukter i det hele tatt! Stikker du hue “ned” i dassen, lukter det selvsagt litt heftig hvis det ligger en fersk dritt på toppen. Men så fort man har blandet (som gjøres med en spak på utsiden) innholdet lukter det mer som jord. Nå har toalettene stått uten tilsyn siden sommerferien. I dassene har det ligget litt mer enn 4 uker med septikk. Fortsatt ingen lukt i det hel tatt, heller ikke når solen steker på båten og varmen stiger. Så vi kan trygt si at vi har oppnådd det vi ønsket med å få en løsning som ikke skapte lukt.

Hva med kapasitet?

En av referansene til Natures Head har sagt at man ikke må gi damene for mye øl da de fyller urintanken på en kveld. Dette stemmer ikke helt, men det er et faktum at det er urintanken som blir full, ikke kompostdelen. I den grad man kan si at det er noen lukt så er det når man tømmer urintanken. Urin kan lukte litt, men det er først når man heller det ut, ikke når tanken er montert på dassen. Dog må urintanken tømmes med noen dagers mellomrom ved vanlig bruk. Jeg har vurdert å monter slange fra dassen til vanninntaket for den gamle dassen. Da renner urinen rett ut og man slipper hele problemet. Men da tilfredsstiller man ikke lenger de nye reglene som kommer i Sverige.
Kapasiteten på komposteringsdelen (der dritten går) har vært svært god, og vi har faktisk ikke behøvd å tømme i løpet av sommeren, men det er gjort nå.

Tømming, noe dritt?

Å tømme pisset er veldig enkelt, man vipper opp overdelen av dassen, skrur et lokk på urindunken og bærer den dit man vil tømme den. Har både helt i sjøen, toalett og urinal. Noen folk lurer på hva f… man har i dunken.
Å tømme komposteringsdelen er også veldig lett, og noe man som sagt ikke gjør særlig ofte. Det er snakk om å løfte av overdelen av dassen, løsne 2 skurer og løfte ut foten/beholderen. Denne kan man så tømme i en vanlig søppelsekk, en kompostbinge e.l. Så er det bare å skylde beholderen, helle i nytt fuktig komposteringsstrø og sette foten/beholderen på plass, før man fester de to skruene og monterer toppen.
Alt i alt ikke vanskelig, tidkrevende eller særlig ekkelt.

Konklusjon

Konklusjonen blir: Løp og Kjøp!