To skritt frem og et tilbake

Som mange av dere har skjønt er vi veldig fornøyde med våre komposteringstoaletter fra Nature's Head.

.....og til det kan vi svare et rungende NJA!

Mange har spurt oss om det ikke er noen ulemper med disse toalettene og til det kan vi svare et rungende nja! Så lenge de brukes slik de skal brukes er de fantastisk enkle å håndtere, luktfrie og man har 100% kontroll på kloakken. Med andre ord kan de fungere strålende.

.....et lite kurs i hva man skal og ikke skal gjøre

Problemene begynner når folk ikke har fått opplæring i dassens enkle prinsipper. Her kommer et lite kurs i hva man skal og ikke skal gjøre.

Alle skal sitte

Det er viktig at ALLE sitter, uansett om det skal gjøres stort eller litte. Uansett om det er snakk om gutter/menn eller piker/damer. Grunnen er at det IKKE skal tisses i hovedtanken, der skal kun møkka og toalettpapir havne (Og ja, sitter damer så tisser de også forover slik at det gule havner i den fremre tanken som er ment for urin). Så lenge man holder hvoedtanken "tørr" vil komposteringen gå sin gang og det blir ingen lukt.

Hvis en eller to personer tisser i hovedtanken (typisk lett beruset øldrikkende menn som tisser stående), går det greit. Problemene starter når flere tisser i hovedtanken. Det kan skje når det er mange mannlige gjester ombord og alle går på do, står og tisser i hovedtanken og synes de har vært flinke som ikke bommet på hullet.

Så opplæring er nødvendig!

Vi kan fortelle at dritt, blandet med piss, lukter helt hinsides, men ikke med en gang. Etter Færder'n, for to år siden, begynte det noen dager etter målpassering å lukte skikkelig ille. Det viste seg at mange gjester fra nachspielet hadde tisset i den "tørre" tanken. De trodde de gjorde rett. Så opplæring er nødvendig!

Heldigvis er det bare å løfte opp/ut dassen og helle "herligheten" i en egnet sekk, spyle godt, helle i ny bark, sette den på plass, så er alt fint og luktfritt igjen. Det er litt jobb, men jeg kan love at det er mindre jobb enn hva mine ulike septik-problemer har medført.

Tøm urintanken i tide

Normalt sett tømmer vi urintankene (ser nesten ut som halve melkespann i plast) hver annen dag. Ikke moro hvis de blir fulle, da renner overskuddsurinen over i hovedtanken, som er ment å være tørr. Litt gjør ikke noe, men er man skikkelig sløv blir resultatet det samme som beskrevet tidligere.

Først og fremst opplæring!

Så hva er løsningen på problemene? Først og fremst opplæring! Så lenge de som er vant med systemet er ombord er det ingen problemer. Ofte har vi gjester med på seilas og så lenge vi "kurser" dem i rett toalettbruk går det bra.

Mulige løsninger

Vi har vurdert å modifisere toalettene slik at urinene renner rett i sjøen via en slange. Etter mye tenking har jeg valgt å ikke gjøre dette men heller bytte ut det aktre toalettet. Det er denne dassen som brukes mest av gjester og når vi er underveis. Vi bytter da til ett klassisk båttoalett. Dette vil bli montert helt uten septiktank og kun gå rett i sjøen. Er vi fra land har jeg ikke problemer med å la litt avføring gå i sjøen, ei heller litt urin i havnene. Trenger man å gjøre stort i havn går man på det fremre toalettet som selvsagt vil forbli et Nature's Head komposteringstoalett.

.....damene kan tisse så mye de orker

På denne måten får vi en løsning der vi slipper septiktanker og alt styret med dem, men vi har fortsatt en løsning om bord som gjør at vi kan seile på alle kanaler og sjøer i hele verden. Vi slipper å drite i badevannet og vi har ingen lukt ombord. Den aktre dassen gjør at damene kan tisse så mye de orker etter målgang og til sjøs kan vi spare komposteringskapasitet.

Dassen vi monterer er en av de beste som finnes, men dessverre ikke mye brukt i Norge, da den dels er ukjent og dels priset alt for høyt. Jeg har kranglet med importøren som skal ha nesten tre ganger så mye som butikkene i England. Modellen heter Lavac og lages av Blakes & Taylor.
Skjematisk oppsett av en Lavac dass
Dette er, for den litt eldre garde, det kjente vakuumtoalettet, der man kun lukker lokket etter besøket og pumper. Ingen hendler eller andre ting som skal stå i en eller annen stilling for å tømme og/eller spyle. Ved å lukke lokket, som har en gummipakning mellom seg og toalettringen (som igjen har en gummipakning mellom seg og toalettskålen) blir systemet tett. Når man pumper ut innholdet vil det oppstå et vakuum som gjør at det suges inn vann til skylling. Veldig få deler som kan trøble! Og pumpa er en vanlig lensepumpe, så skulle det skje at den går i stykker kan nesten alle manuelle pumper erstatte denne.

.....det beste fra to verdener!

Med andre ord to skritt frem og ett tilbake, eller som vi også kan si; det beste fra to verdener!