Seilingsruta vår

Vi har seilt t/r Norge - Vestindia en gang tidligere. Det var planlagt som en jordomseiling over flere år, men pga. en kjærkommen graviditet snudde vi i Vestindia og seilte hjem for å føde der.

Den gangen ble seilingsruta grovt sett slik:

Oslo - Kristiansand - Caledoniakanalen (Skotland) - Dublin - Cork (Irland) - over Biscaya - Baiona (Spania) - Madeira - Kanariøyene - Vestindia - Bermuda - New York - Falmouth (Lands End, UK) - Risør - Oslo

Planlagt rute

Denne gangen blir det en litt annen rute en sist. For det først skal vi seile sammen med mange andre over Atlanter’en.

Vi har seilt Caledoniakanalen tre ganger og vært en god del rundt i Skotland.

Det gjør at vi denne gangen velger Den engelske kanal. På veien sørover skal vi i hvert fall innom Helgoland, Baiona i Spania og Madeira. I tillegg er det flere andre steder som frister oss.

Hvis vi ikke får for dårlig tid står en tur gjennom de Nederlandske kanalene høyt på ønskelisten. Det finnes en rute som går gjennom Nederland, bedre kjent som "Staande Mast Route" der man seiler gjennom større byer om nettene. Denne ruta er åpen for båter med med mastehøyde mindre enn 30 meter. Amsterdam passeres om natten, da bruene i sentrum åpnes og man sklir gjennom storbyen i konvoi.

En kanaløy eller to hadde også vært stas.

Vi som er over 40 år gamle har jo sett Detective Sergeant Jim Bergerac i TV-serien med samme navn løse mange gåter på øya Jersey. Selv har jeg alltid hatt lyst til å se øya med egne øyne.

Brest i Frankrike er en flott by og et greit utgangspunkt for overseilingen av Biscaya. Det kunne også være hyggelig å seile innom La Rochelle, der båten ble bygget i 2009. Men det er en større omvei så det er heller tvilsomt.

Baiona i Spania var en stor opplevelse sist, og skal gjentas. Madeira må vi innom. Dette er en av Rektors største drømmer.

Så blir det Gran Canaria før overseilingen til Vestindia. Vi har meldt oss på ARC'en som er en sosial "regatta" der mange båter seiler sammen over Atlanteren. Vi skal ikke delta på den vanlige ARC’en men den som heter ARC+. Den starter to uker før den tradisjonelle ARC’en, og båtene seiler først sør til Kapp Verde øyene, der det blir noen dagers stopp, før kursen settes mot Vestindia.

Har noen gode tips til andre steder vi bør besøke er det bare å sende dem over

Nå kommer vi som kjent, etter planen, til å seile videre ut i Stillehavet via Panama. Etter masse palmeøyer og anna morro skal vi etter planen ende opp i New Zealand eller Australia. Mer planer om den delen av turen kommer.