1045 to go

Klokken 01:45 norsk tid hadde vi 1045 nautiske mil igjen. Vi hadde tilbakelagt like mye så da var vi halvveis.

Facebook og andre medier

Som dere vet er vi langt ute på havet og her er det kun mulig å kommunisere med omverdenen via HF/SSB radio eller satellitt-systemer. Sistnevnte gir oss nettilgang men det er så tregt at det nesten ikke er brukbart. Jeg har klart å gjøre noen enkle søk, finne litt informasjon, men alt krever mye tålmodighet og man må ikke bli sur når det ikke går. Heldigvis går det veldig bra med text-only e-post.

Øve på YMCA!

Facebook og andre sosiale medier er no-no

I realiteten bruker vi mest e-post og går kun på nettet hvis det virkelig er behov for det. Alle sosiale medier er utelukket og av den grunn kan vi ikke se eller svare på innlegg fra dere på FB eller i andre sosiale medier. Vi kommer kraftig tilbake når vi er fremme på St. Lucia.

Distanser, fart og tid

Fra Mindelo på Cape Verde, til Rodney Bay på St. Lucia er det 2090nm. På land ville det det grovt regnet blitt 3.871 kilometer, eller 1.935 km for halve veien. Når man beveger seg i hastigheter mellom 3 og 10 knop er det langt. Si ar vi beregner en gjennomsnittshastighet på 6 knop, da vil halve turen ta litt over 7 dager og hele overseilingen 14-15 dager.

Litt tregt her....

Nå har vi brukt 8,5 døgn på halvparten. Det gir oss en hastighet på litt over 5 knop mot mål. Med andre ord ganske tregt, ingen krise, men tregt. Årsaken er lite vind, men heldigvis seilbar. Den eneste trøsten er at alle båtene opplever dette og ikke minst at de som seiler ARC'en har enda mindre vind enn oss.

Vi har selvsagt motor ombord, og vi har med 420 liter med diesel, som rekker til ca 5 døgn hvis vi tar det litt med ro. Det betyr fart på 5,5 til 6 knop og et forbruk på 3,25 liter per time. Vanlig marsjfart er på 6,5-7 knop, men da øker forbruket til 4 liter/time. Med andre ord er det ingen løsning å bruke motor hele veien.

Mens jeg skriver dette innlegget går vi for motor. Vi har litt vind, men ikke nok til at det blir noe særlig hastighet ut av det.

Løfte om vind

Meteorologene har lovet oss mer vind fra og med i morgen. Ikke voldsomt sterk vind men nok til at det blir bra seiling. Vi gleder oss. Med litt flaks kan vi nærme oss 7 knop i snitt og da er det kun litt over 6 døgn igjen.

Sargaso tang

De siste dagene har vi lært oss å hate Sargasso tang. Dette er en type frittflytende tang som driver med strømmen. De kan sees som små nøster som flyter alene, men også som store felt som ligger å venter på at du skal seile gjennom og få tang rundt ror og kjøl. Vi har en slepegenerator som må rensens for tang fler ganger i timen.

Kanskje forsøke oss på tangsuppe?

Tangsuppe til lunsj?

De siste dage har det ikke gått å fiske for det eneste vi får er tang. Veldig kjedelig!!

Ting å gjøre når det går sakte

Rolige dager har sine fordeler også. Man kan gjøre forefallende arbeid, vaske klær, rydde båt, bedrive vedlikehold, få gjort masse skolearbeid, spille instrumenter, spille kort, se filmer, lage god mat og kose seg i sola. Det vi ikke har vært flinke nok til er å lese bøker. Men det skal vi komme i gang med.

Sløve i sola er deilig!

I dag fikk vi frem den digre symaskinen og sydde noen rifter i solseilet som dekker den aktre delen av cockpiten. Fikk også demontert stack-pac'ene og sydd noen svake punkter på disse.

Far syr og trives med det!

Klokka

Vi seiler som kjent vestover. Det betyr at vi etterhvert må skru kokka tilbake. Vi er nå 3 timer etter UTC, mens Norge er 1 timer før. Det betyr at hvis klokken er 18:00 UTC vil den være 19:00 i Norge men kun 15:00 hver ombord.

Vi har siden vi seilte fra Mindelo skrudd klokken tilbake to ganger. Før vi er femme i Vestindia skal den stilles tilbake en gang til.

Vi har tre klokker på veggen. En for lokal tid, en for UTC og en Norsk tid. Hjelper for å holde oversikten.