Hverdag på skrå og sjøsyke

Mesteparten av tiden når vi seiler er livet ombord behagelig. Men det er ikke til å komme bort fra at det første døgnet kan mannskapet ombord være mer eller mindre sjøsyke. De beryktede krappe bølgene imot over Biscayabukta da vi nærmet oss nordvest-Spania gjør også sitt.

Livet på skrå og sjøsyke

Aksel synes det er litt skummelt når båten går på skrå, det vil si at båten krenger. Han liker ikke når det er store bølger, vi heiser seil og båten krenger mer enn når vi går for motor. Det er ikke uvanlig at båten krenger mellom 30 og 45 grader. Det skaper stort sett ikke noe problem ombord, så lenge båten er klargjort for seilas og at alt er på sin plass og ikke kan velte.

Etterhvert vil Aksel forhåpentligvis bli vant til krengingen og at alt er på skrå, og kjenne at seilføring gjør at båten ruller mindre og dermed at det er mer behagelig ombord enn når vi går for motor. Stort sett greier Aksel seg veldig godt, også det første døgnet av en seilas. Da kan han til og med ser på film og spiller iPad-spill underveis.

Dersom Aksel likevel blir sjøsyk kjenner han seg sliten og sover gjerne, enten i køya eller i sittebrønnen. Aksel gir tommelen ned for å være sjøsyk, men det går fort over.
Det kan være like greit å ta seg en høneblund

Nattevakter og søvn som medisin

Anders skjønner ikke at folk som blir sjøsyke har lyst til å være i båt. Han er den i familien som sliter mest med kvalme, så han unngår alt han kan å være under dekk. Han hører gjerne på musikk eller lydbok på øret. Derfor foretrekker Anders å være med på nattevakt, gjerne stående lent mot en kasse bakerst i sittebrønnen, først og fremst på speiding etter horisonten som fast holdepunkt. Det er en bonus at han da også speider etter båter og fiskebøyer vi kan kræsje med, og kanskje også være [delfinvakt](NYHETSBREV OM VI HAR SETT HAI!)! Etter første nattevakt Anders delte med meg fra Irland til Spania syntes han at jeg "bare purka og sov", og at jeg like gjerne kunne ha lagt meg. Snart har Anders nattevakt alene.

Soloppgang fra båten

Edele er den mest sjøsterke av oss alle. Hennes form for sjøsyke er at hun blir svimmel, ekstra sliten og trøtt. Hun unngår da å se på skjerm, og går aller helst og legger seg. Edele har også hatt nattevakt, men sover helst og kan ligge i køya opp til 16 timer i strekk, og har det da ganske bra!

Søskenkjærlighet

Det er godt å vite at det kommer til å gå over!

Markus og jeg kan definitivt også kjenne på ubehaget, og gjorde det spesielt på seilasen over Biscaya. Jeg blir fort trøtt, sover for så å komme sterkere tilbake. Markus holder igang til jeg er tilbake fra køya. Det er godt å vite av utallige tidligere opplevelser at sjøsyken går over. Vi har i ulik grad hatt glede av sjøsyketabletter og plaster bak øret, for å ta "toppen" av ubehaget.

Når magen og livet stabiliserer seg

Vanligvis innen et døgns tid kan vi begynne å gjøre vanlige ting, igjen. Det gjør godt! En ting som jeg liker spesielt godt er for eksempel å lage ordentlig espressokaffe, med Handpresso, en manuel sykkelpumpe-espressomaskin som er god å ha ombord! Sykkelpumpe-espresso er ikke helt som på kaffebar, men likevel langt bedre enn pulverkaffe og presskannekaffe!

Endelig i havn etter 20 timer til sjøs, da fortjener man en øl

Luer, skjerf og hansker er gode å ha, selv i varmere farvann enn de norske, siden det er veldig rå luft om natta. Takk til Tobias, Camilla og Magnus - gjengen fra Losskøyta Færder for de deilige norske bomullsluene. Jeg har forelsket meg i min! Min har teksten på: "norge er ikke skapt for å sitte på ræva"

Ting vi gjør underveis

Barna liker godt til å bruke litt av tiden til å spille på hver sine musikkinstrumenter, Edele på tverrfløyte, Anders på baryton (=minituba) og Aksel på klarinett.

Her spiller Edele og Anders sammen et stykke fra korpset

Forholdene underveis kan absolutt ligge godt tilrette for skolearbeid, enten om det er vindstille og motorseiling eller om vi har blitt godt vant til livet ombord. En del tid ombord går til skolearbeid. Hver dag er det gjerne 3-4 økter om formiddagen med noe skjermpauser mellom. Vi forsøker å gjøre unna så mye som mulig av skolearbeidet til sjøs, slik at dagene i land kan brukes mest mulig til andre ting.
BILDE SKOLE OMBORD
BILLEDTEKST: Og alle er enige om at dette faktisk er et ganske hyggelig klasserom!

Livet på skrå, og litt i land

Når vi er i land ønsker vi å bruke tid på å oppleve steder, møte mennesker og gjøre reparasjoner og forbedringer som hele tiden må gjøres på en seilbåt. Vi er ute og finner på ting, som å handle, leke på den nærmeste lekeplassen eller å gå på museer, akvarier, borger, eller besøke kafeer og restauranter.

Vi opplever mye, både i land og når vi er ute og seiler. Vi har mye tid til å snakke sammen og spille kort og andre spill. Alle hjelper til å få hverdagen til å fungere som å lage mat, dekke på. Mens vi voksne vasker tøy og gjør andre ting, er det barna ombord som har ansvaret for å vaske opp, tørke og sette bort.

Korthusbygging og spillet Idiot har blitt en slager!