Kapell och annat

Noe av det viktigste man gjør på langtur er å beskytte seg for været, uansett om det er snakk om sol eller regn, kulde eller varme. Dette vet alle seilere godt. Man kan selvsagt løse dette på flere måter. Aller enklest er det å bruke seildresser, varmt undertøy, lue og hansker når det er kaldt og vått. Ved varmt vær og masse sol byttes dette med få og lette plagg, solbriller, caps e.l. og solkrem.

Vi starter seilasen fra Norge og det kan jo bli litt kjølig

Den turen vi skal seile kommer ikke til å gi oss så mye problem med kulde annet enn i starten, og det kan som kjent bli litt kaldt også om sommeren i Norske farvann hvis man har uflaks. Jo lenger sør vi kommer jo varmere vil det bli og jo mer tar sola. Det betyr at vi mye av tiden kommer til å forsøke å holde oss i skyggen.

Vi kommer til å jakte skygge

Som nevnt i en tidligere artikkel valgte vi å bytte ut vår sprayhood med en dodger. Selvsagt for å beskytte oss mot bølger og regn, men også mot sol og varme.

Første gang i Vestindia

Første gang vi seilte over til Vestindia startet vi kun med en bra sprayhood på vår Gambling "Miss Banos". Når vi kom frem til Kanariøyene skjønte vi raskt at vi trengte mer skygge og en lokal leverandør i Las Palmas (Gran Canaria) sydde bimini for oss. Den var til STOR glede. Jeg vil til og med påstå at vi hadde slitt uten.
Miss Banos

Andre gang i Vestindia

Vinteren 2015 var en kompis og Skipper'n en tur over til Martinique og testseilte en TS42 katamaran. Den hadde et bittelite tak/dodger, men ingen bimini. Etter noen dager var vi rimelig kokt og solbrente. En bimini var savnet, men kanskje ikke så veldig lett å få på plass i den båten.
TS42

Finne rett leverandør

Vi har en god relasjon til "Gran Seil" og bruker dem til det mesta av seil, både nyproduksjon og reparasjoner. De syr også vinterkapell, sprayhood'er og alt mulig annet. Det var derfor mest naturlig for oss å kontakte dem når vi skulle sette opp en ny bimini med sidevegger, alt koblet sammen med vår dodger.

Når Gran Seil kom til båten for å ta mål ble konklusjonen raskt at dette var en jobb for noen som levde og åndet for denne typen utfordriger. Gran Seil syr mer en gjerne sprayhood'er og bimini'er, men det de tross alt er veldig dyktige på er seil. Når denne typen jobb blir for spesielle foretrekker de å sende kunden videre til andre. En slik holdning setter jeg virkelig pris på. Det betyr at jeg kan stole på Henning, Terje og de andre hos Gran.

Vi ble anbefalt å ta kontakt med "Kapell och annat" fra Malmö. Det var et svært godt råd!

Oppmåling

Når man ikke har en standardbåt og/eller gjør masse forandringer på den man har, ender man opp med å måtte skreddersy ting som bimini og kapell. Heldigvis er ikke det helt uvanlig så Rolf fra "Kapell og annat" har en del turer til Norge hvert år, der han kjører rundt og tar mål av ulike båter.

Rolf fra "Kapell och annat" kan sine saker!

Det er ingen liten jobb. For Tintomara tok det en halv dag. Jeg var til stede mesteparten a tiden, noe jeg ikke angrer på. Da fikk Rolf og jeg mulighet til å diskutere ulike løsninger og detaljer. Hvordan han fikk alt rett skjønner jeg ikke. Eneste forklaringen må være lang erfaring og stor faglig kompetanse.

och annat ......

Rolf måler opp med plast

Et problem, når eieren er ombord med en leverandør, er at man kommer på en del ekstra ting man vil ha på plass. For oss endte det med solbeskyttelse til alle vinduer i overbygget og til dodger'en. Det er laget av et delvis perforert lyst stoff, som skjermer for sol, men slipper inn lys. Gir også mer privacy i havn.
Solbeskyttelse
Vi bestilte også ekstra solseil til å spenne over den aktre delen av cockpiten. Det kan ikke brukes under seil, da det er i veien for storseilskjøtet, men i havn og for anker.

I tillegg fikk vi sydd nye nett ("lebrett") som vi monterer lengst akter når vi er på lengre seilinger. Hindrer både folk og ting fra å falle over bord. Selvsagt gjør wire-rekke samme nytten, når man snakker om sikkerhet, men si at man mister et glass e.l. i dørken og den ruller akterover, da gjør disse stoff-brettene nytten.

Leveransen

Etter at oppmålingen var ferdig tok det ikke mer enn en måned før vi hadde mottatt og montert bimini og resten av kapellet.

Alt passet!

Nytt kapell på plass

Det gikk lett å monterre, var godt tilpasset og jeg har ikke kunnet finne noen feil eller mangler. Så langt er jeg svært godt fornøyd. Kvaliteten ser ut til å være bra. Vi har valgt en litt mørkere grå farge (Cadet Grey 5530) enn hva vi hadde på det den første sprayhood'en. Det skal gi bedre livslengde i sol. Det er også benyttet en spesiell tråd (Tenara) som skal tåle UV-stråler svært godt (15 år).

Nå vil tiden vise om vi også i fortsettelsen er like fornøyde som nå. Men jeg blir forbauset om vi ikke er det.

Andre fordeler

Det er ikke til å komme unna at mange har oppdaget fordelene med med et skikkelig cockpit-telt. Det gjør at deler av mannskapet kan sitte tørt og ganske varmt hvis været er dårlig. Si at man skal gå en lenger etappe for motor i striregn og vindstille...... da kommer man til havn med et mer fornøyd mannskap.

I havn kan "teltet" brukes til tørkerom. Er man mange ombord kan det gjøre nytten som ekstra stue for ungdommer som vil spille kort e.l. Det er nok mange flere enn meg som elsker sitt kapell.