Nedtellingen har startet........ for lenge siden

Når begynte egentlig nedtellingen til seilasen som starter i sommer? Det spørs selvsagt hvem i familien man spør og hvordan spørsmålet stilles.

Barna tenker ikke så mye på det og teller heller lite. De lever, som barn skal, i nuet og stortrives med det. Men det er klart at vi snakker en del om turen og hva vi skal oppleve. Det er en naturlig del av forberedelsene og ikke minst viktig for å glede oss sammen til det som kommer. Når det er sagt er det ikke til å komme fra at særlig gutta synes det er dumt å være borte fra vennene så lenge. Det er kanskje den viktigste grunnen til at vi ikke seiler mer enn ett år.

For oss voksne er nedtellingen mer reel. Det er mange ting som skal på plass før vi seiler avgårde. Så mange ting at det tidvis kan være vanskelig å rekke å glede seg.

For Skipper'n begynte vel nedtellingen på gutterommet en gang i puberteten. Så ble den satt litt på vent etter at Rektor og Skipper'n seilte den vanlige rundturen Norge-Kanariøyene-Vestindia-Norge i 2000-2001. Men drømmen dukket jo opp igjen og vi bestemte oss våren 2015 for at vi skulle kaste fortøyningene sommeren 2017.

En stor usikkerhet er når vi kommer til å seile avgårde. Vi vet ikke....

Avreisedatoen er ikke spikret. Vi har to alternativer, 15. juli eller 19. august. Årsaken er NAV/Foketrygdens regler om medlemskap når man ikke bor i Norge. Kort og godt er det slik at man normalt sett kan være borte fra Norge i 12 måneder (men ikke en dag lenger), og fortsatt være medlemmer i Folketrygden. Er man i utlandet på jobb, eller er man pensjonist, kan man få utvidet det såkalte frivillige medlemskapet i Folketrygden med flere år. Dog må man huske å søke.

Vårt problem er at vi ikke er på jobb, vi er på ferie

Vi har nå, med hjelp fra advokater hos KPMG, sendt inn en søknad til NAV der vi ber om å få utvidet de 12 månedene til 14 måneder. Det vil gjøre at vi kan seile fra Norge i juli. Det gir oss også litt bedre tid i Australia, når vi ankommer der i slutten av juli 2018. Får vi ikke medhold i søknaden må vi utsette avreisen og seile rett før skolestart, slik at vi ikke er borte mer enn 12 måneder. Det vil føre til at vi må stresse ned til Kanariøyene og ARC+ -seilasen. Det vil også gjøre at vi passerer Biscaya-bukta litt senere enn hva som er ideelt, i forhold til sjansen for å få dårlig vær.

Svar på søknaden er lovet i løpet av 4-6 uker

Som de evige optimistene vi er planlegger vi som om søknaden blir innvilget og avreisen kan settes til 15. juli. Det betyr at det er litt over 17 uker til Tintomara legger fra kai. Høres ikke så tight ut, men det er mye som skal bli klart om bord, på jobb, med skole og for å klargjøre huset til utlån.